51. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny Döntő (2019. április 5-7.)

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémia Verseny több évtizede folyó és az egyik legrangosabb középiskolai verseny Magyarországon. A verseny a 9-10. osztályos diákok számára kiírt 3 fordulós verseny, amelyet a Magyar Kémikusok Egyesülete szervez oly módon, hogy az országos döntőt egy egyetemi városban, annak egyetemén tartják. A döntő helyszíne ötévenként változik, és a 2019-2023 időszakra a Debreceni Egyetem Kémiai Intézete nyerte el a rendezés jogát.

Ebben az évben az Irinyi János Országos Középiskolai Kémia Verseny döntőjére 2019. április 5-7. között került sor, több, mint 200 diák és 80 kísérő, felkészítő tanár részvételével. A verseny három napján írásbeli és laboratóriumi feladatokban mérték össze a tudásukat a gyerekek, és a legjobbak szóbeli előadás keretében is bemutatkozhattak.

A verseny döntőjének szervezésében és lebonyolításában a Kémiai Intézet oktatóiból álló helyi szervező bizottság (Dr. Várnagy Katalin (elnök), Dr. Lihi Norbert, Dr. Juhász László, Vágvölgyiné Dr. Tóth Marietta, Illyésné Dr. Czifrák Katalin, Dr. Sebestyén Annamária (tagok)), valamint technikus kollégák, oktatók, PhD és nappali tagozatos hallgatók (26 fő) aktív szerepet vállaltak biztosítva a verseny zökkenőmentes lezajlását. Bízunk benne, hogy mind a gyerekek, mind tanáraik kellemes élményekkel távoztak a Debreceni Egyetemről, és szívesen jönnek vissza hozzánk újra, akár mint az egyetem elsőéves kémia, vegyészmérnök vagy kémia tanár szakos hallgatói.